چگونه یک سخنرانی انگیزشی و الهام بخش ارائه دهیم

حسین رمضان نیا
آبان ۲۹, ۱۴۰۱ / 9 دقیقه مطالعه

چگونه یک سخنرانی انگیزشی و الهام بخش ارائه دهیم

کسانی که در زمینه سخنرانی فعال هستند، به خوبی به این موضوع واقف هستند زمانی می‌توانند اثرات سخنان خود را افزایش دهند که سخنرانی الهام بخش داشته باشند. یعنی آنها باید بیاموزند چگونه مطالب خود را به مخاطبانشان انتقال دهند که در عمق روح و جان آنها نفوذ کنند و برای همیشه در یاد آنها بماند. اگر به اطراف خود نگاهی بیاندازید متوجه می‌شوید همواره افراد زیادی هستند که در حال صحبت کردن هستند، اما بی‌شک سخنان برخی از آنها بیشتر در یاد باقی می‌ماند. این افراد به طور خواسته و یا ناخواسته با اصول سخنرانی الهام بخش آشنایی دارند و همین امر باعث می‌شود تا سخنان آنها در حافظه ثبت شود.

نکات مهم در سخنرانی الهام بخش

با توجه به این موضوع که سخنرانی درست از جمله اموری است که می‌تواند به موفقیت افراد در جایگاه‌های مختلف کند، در ادامه به نکاتی می‌پردازیم که به شما کمک می‌کنند اثرگذاری سخنرانی خود را به میزان زیادی افزایش دهید. این مسئله باعث می‌شود جایگاه شما ارتقا پیدا کند و به یک برند شناخته‌شده در میان مخاطبان خود تبدیل شوید. در نتیجه، مخاطبان خودشان مشتاق می‌شوند تا به سخنرانی‌های شما گوش دهند و همین امر نقطه عطف زندگی کاری شما خواهد بود.

توجه به پرسونای مخاطب

قبل از آنکه بخواهیم به موضوعات دیگر بپردازیم، در اولین مرحله موضوع پرسونای مخاطب را مطرح می‌کنیم (اگر می‌خواهید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید، می‌توانید مقاله پرسونای مخاطب چیست؟ را مطالعه کنید). شاید برای شما این سوال مطرح شود چرا شناخت پرسونای مخاطب مهم است! بهتر است بدانید با شناخت پرسونای مخاطب می‌توانید برای روند سخنرانی برنامه‌ریزی کنید. توجه به پرسونای مخاطب به طور مثال، اگر مخاطبان شما افرادی هستند که در رده سنی 15 تا 18 هستند، بی‌شک نیازهای متفاوتی با افرادی دارند که در رده سنی 25 تا 35 سال قرار گرفته‌اند. شناخت پرسونا و نیازهای مخاطبان از جمله اموری است که به شما کمک می‌کند سخنرانی خود را به یک سخنرانی اثرگذار تبدیل کنید.

آغاز سخنرانی با نقل‌قول و یا یک سوال

کسانی که می‌خواهند سخنرانی الهام بخش داشته باشند بهتر است به روش آغاز سخنرانی خود توجه داشته باشند. همانطور که در بالا به این موضوع اشاره کردیم شما باید پرسونای مخاطب خود را بشناسید. پس از آن می‌توانید برای روش آغاز سخنرانی تصمیم‌گیری کنید. گاهی مخاطبان شما کنجکاو هستند و مطرح کردن سوال بهترین روش برای آغاز سخنرانی است. گاهی مخاطبان در یک گروه سنی هستند که به نقل‌قول‌ها از افراد بزرگ اهمیت بیشتری می‌دهند. شما باید در مورد این موضوع تصمیم‌گیری کنید و سخنرانی خود را به شیوه‌ای هوشمندانه پیش ببرید.

سکوت به‌موقع

درست است که مخاطبان شما در یک همایش و یا سمینار جمع شده‌اند تا به سخنان شما گوش دهند، اما این امر بدین معنا نیست که شما باید متکلم وحده در طول همایش باشید. یکی از مواردی که سبب می‌شود سخنرانی شما به یک سخنرانی الهام بخش تبدیل شود فرصت دادن به مخاطب برای فکر کردن است. اینکه چه زمانی سکوت کنید تا مخاطب کمی فکر کند به موضوع سخنرانی و ویژگی‌های مخاطبان بستگی دارد. اما بهتر است بدانید قدرت عجیبی در سکوت به‌موقع وجود دارد و باعث می‌شود صحبت‌های شما برای همیشه در ذهن مخاطبان باقی بماند.

تزریق هیجان

یکی از مهمترین مواردی که سبب می‌شود سخنرانی شما به یک سخنرانی الهام بخش تبدیل شود تزریق هیجان به سخنرانی است. هیچ‌کس تمایل ندارد به یک سخنرانی یکنواخت و خسته‌کننده گوش دهد. زمانی که سخنرانی خسته‌کننده و یکنواخت می‌شود، افراد دیگر به محتوای کلام افراد توجهی ندارند و گاهی تمایل دارند هر چه زودتر این سخنرانی تمام شود. آغاز سخنرانی با نقل‌قول و یا یک سوال سخنرانی که می‌خواهد یک سخنرانی تاثیرگذار داشته باشد باید هیجان را در سخنرانی‌اش تزریق کند. البته باید بدانید تزریق هیجان باید به میزان کافی باشد، هیجان بیش‌ازاندازه نیز می‌تواند بر مخاطب اثر بدی بگذارد و باعث شود که دیگر مخاطب به محتوای کلام توجهی نداشته باشد.

تصویرسازی

بسیاری از افرادی که می‌خواهند سخنرانی الهام بخش داشته باشند قدرت تصویرسازی را نادیده می‌گیرند. بهتر است بدانید تصویرسازی از جمله مواردی است که می‌تواند به موفقیت سخنرانان در طول سخنرانی کمک کند. اکنون ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید چگونه تصویرسازی کنیم؟! در پاسخ به این سوال باید بگوییم تصویرسازی یک مهارت بسیار پیچیده است که باید وقت زیادی را به آن اختصاص دهید. اما اگر بخواهیم توضیحی را در این رابطه در اختیار شما قرار دهیم باید بگوییم شما باید قادر باشید به مخاطبان خود کمک کنید حرفهایتان را در ذهنشان مانند یک تصویر بازنمایی کنند. به طور مثال، اگر شما در بخشی از سخنرانی خود داستان تعریف کنید، آنها این داستان را در ذهن‌شان می‌سازند و همین امر باعث می‌شود صحبت‌های شما در ذهن‌شان ماندگار شود.

فراخوانی

یکی دیگر از مواردی که باعث می‌شود سخنرانی الهام بخش داشته باشید فراخوانی مخاطب است. به طور مثال، در طول سخنرانی یک سوال مطرح کنید که مخاطبانتان به آن پاسخ دهند. همچنین، می‌توانید از مخاطبان‌تان بخواهید عملی را انجام دهند. این مسئله باعث می‌شود مغز مخاطبان درگیر شود و آنها احساس می‌کنند بخشی از سخنرانی هستند. حضور و فعالیت می‌تواند اثربخشی سخنان را به میزان زیادی افزایش دهد و به مخاطبان به طور تلویحی این پیام را ارسال می‌کند سخنران به آنها توجه دارد. اگر به روش سخنرانی سخنرانان بزرگ و مطرح دنیا توجه داشته باشید متوجه می‌شوید آنها از این قابلیت به خوبی استفاده می‌نمایند و این همان چیزی است که می‌تواند موفقیت‌های زیادی را برای افراد در پی داشته باشد.

ایجاد اشتیاق

در بسیاری از موارد، مخاطبان شما به دلایل مختلفی مانند مصلحت و یا فشار به همایش شما آمده‌اند (به ویژه اگر گروه هدفی که می‌خواهید برای آنها صحبت کنید سن کمی داشته باشند). این امر عادی است و می‌تواند در سراسر دنیا رخ دهد. در اینجاست که قدرت سخنران مشخص می‌شود و باید از تکنیک‌های سخنرانی الهام بخش بهره بگیرد تا بتواند  اشتیاق را در آن افراد ایجاد کند. ایجاد اشتیاق بهتر است بدانید ایجاد اشتیاق در مخاطب روش‌های متفاوتی دارد که با توجه به ویژگی‌های گروه هدف مشخص می‌شود. به طور مثال، گاهی بهتر است سخنرانی به شیوه‌ای معمایی پیگیری شود تا مخاطب آن را دنبال کند. گاهی سخنران باید از لطیفه استفاده نماید تا اشتیاق مخاطب را بیدار کند. تشخیص این موضوع باعث می‌شود تا پیام‌ها در ذهن مخاطبان باقی بمانند و همین امر سخنرانی را به یک سخنرانی الهام بخش و هدفمند تبدیل می‌کند.

عدم خواندن سخنرانی از روی نوشته

برخی از سخنرانان تصور می‌کنند اگر مطالبی را از پیش آماده داشته باشند و از روی نوشته سخنرانی خود را دنبال کنند به موفقیت‌های زیادی دست پیدا می‌کنند. بهتر است بدانید این روش کاملا اشتباه است و باعث می‌شود مخطبان از روش سخنرانی شما زده شوند. تمامی کسانی که می‌خواهند سخنرانی الهام بخش داشته باشند، باید مطالب خود را از قبل آماده کنند. اما این امر بدین معنا نیست که آنها باید از روی نوشته بخوانند. در واقع، چیزی که باعث می‌شود سخنرانی به شیوه‌ای درست پیش رود تاثیرپذیری از محیط است. سخنرانی زمانی به سخنرانی الهام بخش تبدیل می‌شود که سخنران به محیط مسلط شود و بتواند بر اساس شرایطی که در محیط وجود دارد سخنرانی کند. این مهارت یک مهارت اکتسابی است که باید افراد با مطالعه و مشاهده فیلم‌های متفاوت از سخنرانان بزرگ دنیا به آن دست پیدا کنند.

داستان‌سرایی

همانطور که در طول این متن و تلویحا به آن اشاره کردیم داستان‌سرایی قدرت بسیار بالایی در ارتباط با مخاطب دارد. به طور مثال، تصور کنید شما در حال سخنرانی انگیزشی برای گروهی هستید که به دنبال ایجاد تغییرات بزرگ در زندگی خود هستند. اگر شما داستانی از زمانی بگویید که در شرایط دشوار بوده‌اید و توانسته‌اید بر آن شرایط غلبه کنید و زندگی خود را تغییر دهید، بی‌شک اثرات بیشتری از زمانی دارد که به طور مستقیم به آنها بگویید برای تغییرات بزرگ در زندگی آماده شوند. به طور کلی، هر چقدر سخنرانی را به سمتی پیش ببرید که بتوانید ارتباط بیشتری با مخاطب برقرار کنید، به همان اندازه تاثیرگذاری سخنرانی بیشتر می‌شود.

برخی از سخنرانی الهام بخش در قرن بیست‌ویکم

در قرن بیست‌ویکم افراد زیادی بوده‌اند که توانسته‌اند با روش سخنرانی خود تحولات زیادی را در دنیا به وجود بیاورند. این سخنرانی‌ها به شرح زیر هستند:
  • سخنرانی جی‌کی‌رولینگ در دانشگاه هاروارد
  • سخنرانی جیم کری در دانشگاه ماهاریشی
  • سخنرانی استیو جابز در دانشگاه استنفورد
  • سخنرانی آل‌پاچینو در برنامه هر یکشنبه
  • سخنرانی تونی رابینز در تدتاک
  • سخنرانی ویل اسمیت در جستجوی خوشبختی
  • سخنرانی متیو مک کانهی در دانشگاه هیوستون
  • سخنرانی سیلوستر استالونه در راکی بالبوآ
سخن پایانی تا بدینجا تلاش کردیم اطلاعات کاملی را در مورد اجرای سخنرانی الهام بخش در اختیار شما قرار دهیم. همانطور که متوجه شده‌اید شما زمانی می‌توانید به یک سخنران تاثیرگذار تبدیل شوید که روش‌های سخنرانی الهام بخش را بیاموزید. برای اینکه در اولین قدم باید پرسونای مخاطب خود را بشناسید و خوراک خود را به گونه‌ای آماده کنید که برای آنها قابل‌فهم باشد. پس از آن باید به موارد دیگری از جمله داستان‌سرایی و تعامل با مخاطب توجه داشته باشید. در واقع، باید سخنرانی را به گونه‌ای پیش ببرید که مخاطب احساس کند بخشی از سخنرانی است و همین امر باعث می‌شود مفاهیمی که مد نظر شماست به درستی در ذهن مخاطب باقی بماند. برای اینکه بتوانید به یک سخنران حرفه‌ای تبدیل شوید باید در این مسیر تلاش زیادی داشته باشید.
5 / 0
امتیاز مقاله
امتیاز شما در رابطه با این مقاله ؟

0 / 5. 0

دیدگاه کاربران ثبت نظر جدید